Vala välja! #44: Sloe džinn jõuab riiulitele. Mis on sloe džinn?

JAGA:


Revolutsioon džinnimaastikul sai hoo sisse juba aastaid tagasi. Eestis on käsitöödžinnid olnud suuremaks teemaks viimasel viiel aastal. Lisaks mõnekümnele kodumaisele käsitöödžinnile on nüüdsest turul uus ja omanäoline jook, mis on seaduse silmis džinn, kuid tegelikkuses liköör.

Junimperiumi napsimaja pani äsja pudelisse kitsale ringile tuttava joogi – sloe gin’i ehk briti päritolu laukapuumarjalikööri, mida valmistatakse marjade leotamisel džinnis koos suhkruga. Tulemuseks on kuni 30 kraadine meeldiva sumedusega kurgust alla valguv marjane liköör, millel on olemas ka need maitsed, aroomid ja tunded, mis lubavad teda kutsuda džinniks. Kadakad, vürtsid, lillelisus ja marjasus.

Need, kellele džinn alkoholina või kokteiliosana eriti ei meeldi – näiteks hiniinist tuleva mõru meki pärast – jätab sloe gin vabandustest ilma. Laukapuumarjadest džinniliköör on mõnus digestiiv, kindel vahend jalutuskäigu järgse kondikülma peletamiseks, kamina äärde kaaslaseks ja ka koostisosaks kokteilidesse.

Muuseas, minevikus valmistati laukapuust jalutuskeppe ja sõjanuiasid! Niisama informatsiooniks, kui istud ja laukapuumarjadžinni rüüpad. Nüüd siis tead!

Joogisaate “Vala välja!” stuudios on äsja Eestisse jõudnud uuest džinnistiilist rääkimas selle joogi looja, Junimperiumi napsimaja üks eestvedaja Tarvo Jaansoo.

Saatejuhtidena on kuulamas ja jooki mekkimas Keiu, Liisa ja Martin. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias: Facebookis ja Instagramis.

Veel

Vala Välja
Vala Välja
Delfi Tasku joogisaade “Vala välja!”. Ajakirjanikud ning amatööridest joogisnoobid Martin Hanson, Liisa Tagel ja Keiu Virro valavad edaspidi kahel-kolmel korral kuus välja parimad joogid, kutsuvad külla kohalikud napsiheerosed, baristad, baarmenid ja joogikeetjad ning üritavad saates leida vastust küsimusele “milline on kõige õigem ja parem maitse?”. Saates võtame järgmiste nädalate ja kuude ja aastate jooksul lähivaatluse alla (otseses mõttes: klaasist keelele) nii alkohoolsed kui mittealkohoolsed joogid, jagame kuulajatega joogimaailma taustalugusid, paneme proovile üksteise ja kuulajate teadmised ning kutsume külla joogieksperdid. Mõistagi soovitame parimaid leide veinirestilt, õllekastist ja kärakariiulilt, aga ka mittealkohoolsete jookide maailmast.

Hiljutised