Sake võlud on Eestis veel paljude jaoks avastamata, ent ometi väärib see jook oluliselt suuremat tuntust, sest selle joogi maitsete imedemaa on lai kui Aasia ise. Õnneks on meil eksperdid käepärast ja muidugi kutsus “Vala välja!” nad oma stuudiosse.
Saket võib nimetada riisiveiniks, ehkki tehakse seda pigem nagu õlut. Mõned nimetavad seda jooki hoopis riisiviinaks. Ja sellega veel nimetamise segadus ei piirdu (ja see on ühtlasi selle loo esimene tiiser: kogu nimetuste segapudrust räägime pikemalt juba saates, kuulake!). Selge on see, et tegemist on Jaapani traditsioonilise alkohoolse joogiga, mida valmistatakse fermenteeritud riisist.
Maitsete rikkuselt võiks saket enim võrrelda ehk siiski just veiniga ja mõistagi on Jaapaniski omad tunnustatumad sakepiirkonnad. Milline on aga sake ajalugu ja kuidas kõik ikkagi munkadeni välja jõuab? Millal juuakse külma ja millal kuuma saket? Neile ja paljudele muudele küsimustele vastavad stuudios kaks meest, kes saket süvitsi tunnevad: Jaapani söögikoha Kampai sommeljee Oskar Pihlik ja Jaapani käsitööõlu ja sake maaletooja ning Jaapani jookide ekspert Raul Allkivi.
Külalistel on kaasas joogid, mida saatejuhid Keiu, Liisa ja Martin ka hoogsalt mekivad ja millele oma selles valdkonnas igati ebaprofessionaalseid hinnanguid annavad.
Joogisaate “Vala välja!” stuudios olid Keiu, Liisa ja Martin. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile [email protected]. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias – Facebookis ja Instagramis.