Toiduteemadel vestlusse laskudes võib juhtuda, et nii palju, kui on erinevaid inimesi, on erinevaid lähenemisi sellele ning ka arusaamu tervislikust toitumisest ning toiduga tervise toetamisest. Kuidas on asjad tegelikult, sellest räägib tänases Naistelehe podcastis Mõttekoht perearst Marta Velgan.
„Eestlased söövad liiga palju loomset ja liiga vähe puu- ja juurvilju ning täisteratooteid,“ nendib perearst Marta Velgan. Marta on vegan ning üks väheseid Eesti arste, kes räägib oma valikutest avameelselt.
Veganluse kasuks räägib tema sõnul palju, lisaks paljule muule ka taimetoidu mõju tervisele – uuringud on leidnud, et veganitel vähem probleeme ülekaaluga, keskmisest madalam vererõhk, kolesterooli, eriti halva kolesterooli ja ka veresuhkru tase. See aga tähendab omakorda, et väiksem on risk haigestuda teise tüübi diabeeti ja ka südame-veresoonkonna haigustesse, mis eestlaste seas konkurentsitult kõige sagedasem enneaegse surma põhjustaja. Samuti on väiksem vähirisk.
Kuidas aga tervist toiduga toetada siis, kui veganiks hakata soovi pole? Milliste vitamiinide-mineraalainete saamisele peaksid erilist tähelepanu pöörama veganid? Millised toidud tuleks üldse toidulaualt eemal hoida? Sellest ja veel paljust muust toitumisega seonduvast värske saade räägibki.
Vestlust juhib Naistelehe toimetaja Silja Paavle.