Maaleht Tervist üksildus kui terviseprobleem.mp3

JAGA:


Tervist! Teemaks üksildus ja sotsiaalne isolatsioon, kas see võib põhjustada või süvendada teisi haigusi? Erinevad uurimused näitavad, et võib küll. Liis Seljamaa küsitleb Ida-Soome Ülikooli psühhiaatria doktoranti Siiri-Liisi Kraavi, kes veebruaris kaitseb Ida-Soome ülikoolis sel teemal doktoritööd.
Saab välja tuua kaheksa suuremat terviseprobleemi, millele üksildus kas kaasa aitab või siis on selle põhjustajaks. Nii üksindus kui üksildus suurendavad mõlemad suremuse riski, kindlasti on üksildus paljude vaimsete probleemide põhjustaja, näiteks depressioon, magamishäired ja dementsus. Väga suur probleem on südame-veresoonkonna haigused, ühelt poolt üksilduse kaasa aidatud ebatervislikuma eluviisi tõttu, teisalt aga on see iseenesest samuti üks haiguse põhjusi.
Üksilduse leevendamiseks saame kõik palju ära teha, tihti piisab sellest, kui tunned huvi, kuidas teisel inimesel läheb, küsid, kuulad ära. Taskuhäälingus on juttu nii üksilduse põhjustatud vaevustest, kui ka selle ära hoidmise või selle leevendamise võimalustest.

Veel

Tervist!
Tervist!
Tervist! - tegemist on tervisesaatega, mida iseloomustavad märksõnad „tõenduspõhine“ ja „praktiline“. Saadet juhib arstiharidusega ajakirjanik – Maalehe tervisetoimetaja Aive Mõttus. Saade on suunatud kõigile, kes oma tervisest hoolivad ning ise selle heaks panustada soovivad, teismeealistest kuni eakateni.

Populaarsed

Hiljutised