#237 Rainis Toomemaa ja Tõnu Trubetsky, "Ainus filosoofiline probleem"

JAGA:

“On üksainus tõesti tõsine filosoofiline probleem: enesetapp. Otsustada, kas elu väärib elamise vaeva või mitte, tähendab vastata filosoofia põhiküsimusele. Kõik muu – see, kas maailmal on kolm mõõdet, kas vaimul on üheksa või kaksteist kategooriat, tuleb teises järjekorras. See on lihtsalt mäng: enne tuleb vastata,” kirjutab Albert Camus [1] “Sisyphose müüdis” [2].

“Ning Levin, õnnelik perekonnaisa, terve inimene, oli mitu korda nii lähedal enesetapmisele, et ta peitis köie ära, et ennast mitte pooma hakata, ja kartis püssiga käia, et ennast mitte maha lasta,” sekundeerib talle Lev Tolstoi [3] “Anna Kareninas” [4].

Tähenduse teejuhtide 237. vestlusringis oli fookus Lev Tolstoi poliitilistel ja religioossetel vaadetel, eelkõige tema arusaamisel surmast ja suremisest. Stuudios olid Rainis Toomemaa ja Tõnu Trubetsky. Tolstoi päevikute [5] tõlkija Rainis Toomemaa käis koos Arne Hiobiga Tolstoist rääkimas 86. saates “Kääriv kämp” [6]. Tõnu kirjutas samanimelise ajalehe 35. numbrisse. Möödunud aasta oktoobris ilmunud lehe teema oli transhumanism [7]. “Üliinimese kujunemine nõuab riikluse igandite ületamist inimeste teadvuses,” kirjutas Tõnu oma artiklis [8].Tolstoi oleks tõenäoliselt nõustunud.

Head uudistamist!

H.

—————————————

[1]    • 28. Roomet Jakapi ja Toomas Saarepera…  

[2] teejuhid.postimees.ee/7651069…

[3]    • Vaba Akadeemia loeng 26.09.2020 Mihha…  

[4]    • Vaba Akadeemia loeng 12.05.2020 Mihha…  

[5] www.apollo.ee/ru/elu-saab-une…

[6] www.youtube.com/live/nl536x57…

[7] teejuhid.postimees.ee/7880332…


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Veel

Tähenduse teejuhid
Tähenduse teejuhidhttp://www.burke.ee
Edmund Burke’i Selts on kodanikeühendus, mille liikmed peavad oluliseks lääne tsivilisatsiooni alusväärtusi – üksikisiku vabadust ja vastutust, turumajandust ning riigivõimule seatud konstitutsioonilisi piiranguid.

Populaarsed

Hiljutised