Vala Välja! #22: Kodumaja ees kasvanud õunapuu sünnitas Eesti suurima siidritalu

JAGA:


Siider joogina pole meiekandi rahvale kuigi omane rüübe. Õunaveini on siingi alati tehtud, kuid seda selliselt, et tulemus oleks ikka võimalikult kange. Selleks uhati magusale mahlale suhkurt veel hoolega sisse. Kuna siider on mahe ja kerge jook, siis külmas kliimas vajame ikka kangemaid “rohtusid”, on arvamus.

Selles olukorras võttis üks Eesti mees kätte ja hakkas valmistama just seda kerget, naturaalselt käärinud jooki, mis küll vikatina pikali ei vea, kuid maitsetelt saab vastu vahel ka kerglasematele šampanjadele ja muudel vahustele jookidele. Aastatega on tootmine kasvanud, jooke toodetakse palju ja erinevaid, maitselt üks parem kui teine.

Jaanihanso siidritalu peremees ja asutaja Alvar Roosimaa tuligi joogisaate “Vala välja!” stuudiosse, et rääkida sellest, kuidas kodumaja ees kasvanud õunapuust sündis imehead jooki andev siidritalu, miks meil varem pole siidrit sarnaselt tehtud, kust tuli talle ja perele siidritegemisteadmised ning miks teeb Alvar siidrit selle kõige keerulisemal meetodil. Kuulake saadet ja saate teada kõigest, mis ühe siidritalu tegemiseks vaja läheb.

Lisaks mekkisime stuudios ka mitut Jaanihanso jooki, neist kõige põnevam oli galantse ja kelmika mekiga uhiuus pirnisiider. Mis muud, kui valame välja!

Küsimused, pretensioonid, pakkumised ja kommentaarid palun saata meile kirjalikult, aadressil vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis, lehel: www.facebook.com/valavalja

Veel

Vala Välja
Vala Välja
Delfi Tasku joogisaade “Vala välja!”. Ajakirjanikud ning amatööridest joogisnoobid Martin Hanson, Liisa Tagel ja Keiu Virro valavad edaspidi kahel-kolmel korral kuus välja parimad joogid, kutsuvad külla kohalikud napsiheerosed, baristad, baarmenid ja joogikeetjad ning üritavad saates leida vastust küsimusele “milline on kõige õigem ja parem maitse?”. Saates võtame järgmiste nädalate ja kuude ja aastate jooksul lähivaatluse alla (otseses mõttes: klaasist keelele) nii alkohoolsed kui mittealkohoolsed joogid, jagame kuulajatega joogimaailma taustalugusid, paneme proovile üksteise ja kuulajate teadmised ning kutsume külla joogieksperdid. Mõistagi soovitame parimaid leide veinirestilt, õllekastist ja kärakariiulilt, aga ka mittealkohoolsete jookide maailmast.

Hiljutised